Вітамін А в косметичних засобах для догляду за шкірою

2018-06-26
Вітамін А в косметичних засобах для догляду за шкірою

Вітамін А в косметичних засобах для догляду за шкірою

Ретинол (INCI: Retinol) – чиста форма вітаміну А

Вітамін А (ретинол) у світі косметології вважається одним з основних вітамінів молодості, насамперед, завдяки дії, що уповільнює процес старіння шкіри, стимулює оновлення клітин. Він також є одним з найбільш досліджених речовин у косметичній промисловості. Ретинол (і його похідні) відноситься до вітамінів, що розчиняються в жирах, тому він добре проникає через роговий шар епідермісу, і таким чином діє більш ефективно, ніж вітаміни, що розчиняються у воді.

Ретинол дуже часто використовується в косметиці завдяки його різноманітним властивостям:

  • антиоксидантній – гальмує розвиток вільних радикалів,
  • стимулює вироблення колагену і еластину,
  • освітлює шкіру, сприяє рівномірному розподілу меланіну в шкірі,
  • послаблює еритему,
  • зменшує інтенсивність запальних процесів, викликаних перевиробництвом шкірного сала,
  • прискорює процес творення нових клітин – підвищує ферментативну активність і нормалізує процес кератинізації

Найкращі результати застосування ретинолу або його похідних помітні після щонайменше 6 місяців від початку застосування препарату з цим вітаміном. Мінімальна концентрація ретинолу, що дозволить отримати бажаний результат - 0,2%.

Чиста форма вітаміна А міститься в наступних продуктах:

The Ordinary Serum з ретинолом 0,2% у сквалані: https://cosibella.com.ua/product-ukr-883-The-Ordinary-Retinol-0-2-in-Squalane-%

The Ordinary Serum з ретинолом 0,5% у сквалані: https://cosibella.com.ua/product-ukr-882-The-Ordinary-Retinol-0-5-in-Squalane-%

The Ordinary Serum з ретинолом 1% у сквалані: https://cosibella.com.ua/product-ukr-881-The-Ordinary-Retinol-1-in-Squalane-%

Похідні ретинолу - ретиноїди

Ретиноїди мають таку саму дію, як ретинол. Оскільки чистий вітамін А має слабку стійкість до світла і окислювання, у косметиці також використовуються такі похідні ретинолу як ретинил і ретинолу ацетат, а також ретиноєва кислота. Останні похідні ретинолу, які завоювали ринок краси - ретинил галлат і ретинил ретиноат. Всі ці сполуки мають такі ж різноманітні властивості, як і ретинол, однак вони частіше використовуються в боротьбі з недосконалостями шкіри і надмірним виробництвом шкірного сала.

Одна з похідних вітаміну А - ефір трансретиноєвої кислоти (HPR) (INCI: Dimethyl Isosorbide and Hydroxypinacolone Retinoate), який визначається як Granactive Retinoid або "новий ретиноїд". Він має такі самі властивості, як і чиста форма вітаміну А. Це одночасно і м'яка і безпечна форма ретиноїду.

Переваги:

  • має таку саму дію, як ретинол і похідні ретиноїду, але значно менше дратує шкіру, що призводить до кращого засвоєння активного інгредієнта шкірою,
  • миттєвий ефект, без роздратування епідермісу,
  • краща стабільність у порівнянні з ретинолом.

Ефір трансретиноєвої кислоти за своїм ефектом порівнюється з Ретином-А (ретиноєвою кислотою), який видається тільки за рецептом.

HPR міститься в таких косметичних засобах:

The Ordinary Serum з 2% ретиноїдом у сквалані: https://cosibella.com.ua/product-ukr-903-The-Ordinary-Granactive-Retinoid-2-in-Squalane

The Ordinary Serum з 5% ретиноїдом у сквалані: https://cosibella.com.ua/product-ukr-902-The-Ordinary-Granactive-Retinoid-5-in-Squalane

Для кого призначений ретинол і його похідні?

Вітамін А в косметичних препаратах призначений для будь-якого типу шкіри. Зріла шкіра стає еластичною та сяючою, зменшується кількість зморшок. Жирна, схильна до акне шкіра набуває рівного кольору, приховуються недоліки, зменшується виробництво шкірного сала. Цей компонент також підходить для сухої, чутливої шкіри з помітними судинами, проте в даному випадку слід звернути увагу на концентрацію ретинолу в препараті, оскільки висока концентрація може викликати численні подразнення шкіри.

Протипоказання до застосування продуктів з вітаміном А і його похідними

Не рекомендується застосування косметичних засобів з ретинолом і його похідними в наступних випадках:

  • під час вагітності – це може призвести до тератогенних змін (мутації) плода
  • підвищена чутливість до похідних вітаміну А
  • період годовування груддю
  • використання препаратів з ретинолом або його похідними одночасно з пілінговими, очищаючими, стягуючими шкіру препаратами,

Побічні ефекти під час лікування ретинолом і його похідними

Хоча лікування вітаміном А, дає вражаючі результати, під час процесу можуть виникнути побічні ефекти, до яких можна віднести:

  • подразнення шкіри
  • лущіння
  • почервоніння
  • сухість
  • свербіж
  • відчуття печіння

При виявленні будь-якого з цих побічних ефектів слід зменшити концентрацію вітаміну А та / або частоту нанесення препарату на шкіру. На початку слід використовувати препарат раз на 1-2 дні, щоб шкіра звикала до даної концентрації. Поступово можна переходити на косметичний засіб з більшою концентрацією, а також застосовувати його частіше, ніж на початку лікування. Побічні ефекти частіше виникають при використанні препаратів, які продаються за рецептом, ніж при застосуванні інших косметичних засобів з цією речовиною.

Як застосовувати для отримання найкращого ефекту?

Препарат з вітаміном А, слід наносити на ніч, оскільки сонячні промені викликають розкладання цієї речовини, і тим самим втрату її властивостей. Не слід наносити косметичні засоби відразу на очищену шкіру, а бажано трохи почекати, щоб знизити ризик подразнення. Подразнену, суху, з відкритими ранами шкіру не слід лікувати ретинолом - спочатку її необхідно підготувати відповідним чином. Не слід також забувати про інтенсивне зволоження епідермісу – у разі необхідності навіть кілька разів на день. Крім того, після кожного нанесення засобу слід мити руки, щоб уникнути потрапляння препарата до очей.

На що звернути додаткову увагу?

  • при застосуванні ретинолу варто вживати цинк, який необхідний для правильного перетворення ретинолу на ретиноєву кислоту, що має більший вплив на шкіру
  • необхідно вживати сонцезахисний крем, тому що під час лікування ретинолом і його похідними відбувається прискорений процес відлущування, а також він викликає підвищену чутливість шкіри до сонячних променів
  • вітамін А легко піддається окисленню, завдяки чому втрачає свої корисні властивості, тому продукти з цією активною речовиною потрібно захищати від дії повітря та світла
  • вміст додаткових антиоксидантів і цинку в косметичних засобах з ретинолом призводить до збільшення антиоксидантної дії ретинолу

Загалом, чистий вітамін А та його похідні - це одні з найбільш ефективних активних речовин на ринку. Незважаючи на те, що вони можуть викликати побічні ефекти, сьогодні застосування похідних вітаміну А має мінімальний ризик подразнення. Варто додати до своїх косметичних процедур лікування вітаміном А, що доповнить лікування від зморщок та акне.

 

pixel