Познайомимося? Доставка з любов'ю Еко-упаковка Блог

Вітамін С у косметиці для догляду за шкірою

2020-02-13
Вітамін С у косметиці для догляду за шкірою

Вітамін C (L(+)-аскорбінова кислота) як у косметичній хімії, так і в косметології, завдяки своїм сильним антиоксидантним властивостям вважається вітаміном молодості. Разом з жиророзчинним вітаміном Е (токоферолом) створює комплекс, що запобігає процесам неконтрольованого окислення у клітинах.

L-аскорбінова кислота не виробляється організмом людини, тому її слід вживати з їжею. Найбільша кількість вітаміну С міститься у продуктах рослинного походження, таких як ацерола, чорна смородина або шипшина.

Незважаючи на те, що велику кількість вітаміну C ми споживаємо разом з їжею, збільшення вмісту цього вітаміну в шкірі відбувається досить повільно. Більше того, ця кількість зменшується під впливом вільних радикалів, що містяться в навколишньому середовищі. Щоб протидіяти цьому процесу, слід застосовувати L-аскорбінову кислоту місцево, найкраще у вигляді косметичного засобу.

Вітамін С є однією з речовин, що найчастіше додаються до складу ксметичних засобів завдяки його корисним властивостям:

  • ущільнює кровоносні судини - впливає на синтез колагену типу i І III. Колаген І і ІІІ - основні компоненти дерми і речовина, яка ущільнює пластини кровоносних судин.
  • має протизапальні властивості – вони виникають завдяки зниженню активності транскрипційного ядерного чинника NFk-B, що відповідає за виробництво прозапальних цитокінів, зокрема інтерлейкіну 10 (IL-10). Інтерлейкін 10 (IL-10), як один з багатьох прозапальних цитокінів, відповідає за підтримання місцевого запалення, через що шкіра потребує більше часу на відновлення.
  • має відбілюючий ефект - виявляє здатність інгібувати фермент тирозинази, який бере участь в утворенні меланіну – пігменту шкіри. Це послаблює утворення барвника і зменшує вже існуючу його кількість, що призводить до освітлення шкіри, а при тривалому застосуванні вирівнює її колір.
  • покращує захист від УФ-променів - зменшує еритему, викликану УФ-променями, завдяки чому є ідеальним доповненням до сонячних фільтрів.

 

1. L-аскорбінова кислота - INCI: Ascorbic Acid

Активна форма вітаміну C, що проявляє високу нестабільність. Це має дуже несприятливі наслідки, що полягають у розпаді речовин під впливом зовнішніх чинників (температура, кисень, світло, невідповідний pH), що призводить до виникнення втрат вітаміном C своїх цінних властивостей. На втрату стабільності і властивостей також впливає вміст іонів важких металів, в основному міді та заліза, тому косметичні компанії в своїх продуктах замість L-аскорбінової кислоти використовують її похідні. У формулах косметичних засобів використовується L-аскорбінова кислота в ліпосомній формі (див. абзац вище). Чиста форма вітаміну C рекомендується для жирної шкіри з надмірним виділенням шкірного сала. Стабільна при рН 3,5 або нижче.

Переваги:

 

  • Висока ефективність,

 

 

  • Швидкий ефект освітлення і поліпшення кольору шкіри.

 

Недоліки:

 

  • Низька стабільність при розчиненні у воді,

 

 

  • Виклик численних подразнень у осіб із чутливою шкірою – низький pH і кислотний характер,

 

 

  • Необхідність додавання до косметичних спиртів і гліколів – перехідних для L-аскорбінової кислоти,

 

 

  • Потребується низький pH кислоти (нижче 3,5) – це гарантія проникнення L-аскорбінової кислоти через роговий шар епідермісу.

 

Чиста форма вітаміну С міститься у наступних засобах:

 

 

 

 

 

 

 

 


Більшою стабільністю відрізняються похідні вітаміну С, до яких можна віднести аскорбіл пальмітат, аскорбіл глюкозид, аскорбілфосфат магнія і натрія, аскорбіл тетраізопальмітат, а також 3-0-етил аскорбінову кислоту.


2. Аскорбіл пальмітат - INCI: Ascorbyl Palmitate

Це жиророзчинний аналог аскорбінової кислоти. При попаданні в епідерміс ця молекула гідролізується, перетворюючись на аскорбінову кислоту і пальмітинову кислоту. Незважаючи на високу стабільність, має низьку біологічну активність. Вітамін С в цій формі також освітлює пігментацію і стимулює синтез колагену. Він має протизапальну дію, пригнічуючи процес перекисного окислення ліпідів, і захищає чутливі ненасичені жирні кислоти у гідроліпідному бар'єрі. Має захисну дію на UVA і UVB-випромінювання, зменшує еритему, що утворилася після сонячних ванн. Базові інгредієнти є широко використовуваними промоторами проникнення в косметичних продуктах з вітаміном С. До них відносяться низькомолекулярні спирти (включаючи пропилен і бутиленгліколь), які працюють шляхом зміни гідратації кератину. Гликолі безпечні для використання навіть в концентрації 50% в готовому засобі. Однак вони можуть викликати роздратування, але тільки при нанесенні на пошкоджену і роздратовану шкіру. Це важливий аспект використання косметики з вітаміном С для засмаги. Виявляється, на появу роздратування впливає косметична основа, яка містить занадто багато промоторів проникнення, а не тільки вітамін С.

Переваги:

 

  • Краща стабільність в порівнянні з чистою формою вітаміну С – розчинний у жирах,

 

 

  • Вільний темп вивільнення аскорбінової кислоти – більш м'яка дія, ніж у чистої форми вітаміну C,

 

 

  • Стабільний у нейтральних pH.

 

Недоліки:

 

  • Обмежене проникнення в епідерміс,

 

 

  • Мало засвоюється шкірою,

 

 

  • Не рекомендується для роздратованої шкіри.

 


3. Аскорбіл глюкозид - INCI: Ascorbyl Glucoside

Виготовлений з вітаміну С і крохмалю, він є формою аскорбінової кислоти, стабілізованою молекулою глюкози. Ця комбінація забезпечує її поступове вивільнення і поглинання в епідермальні шари під впливом ферменту, присутнього в α-глюкозидази шкіри. Вирівнює тон шкіри і освітлює пігментні плями. Він зберігає всі властивості L-аскорбінової кислоти, демонструючи набагато більш глибоке проникнення, стабільність в косметиці і, отже, ефективність. Ця форма вітаміну С стабільна при рН 6,5-7,5.

Переваги:

 

  • М'якша дія, ніж у випадку L-аскорбинової кислоти,

 

 

  • Більш висока стабільність у порівнянні з чистою формою вітаміна C,

 

 

  • Сприятливий вплив на шкіру в більш широкому діапазоні pH,

 

 

  • Можливість проникнення в більш глибокі шари шкіри,

 

 

  • Ефективний при пігментації.

 

Недоліки:

 

  • Можливість подразнення шкіри.

 


Аскорбіл глюкозид міститься в:

 

 

 

 

 

 

4.  Аскорбілфосфат магнію - INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)

Аскорбілфосфат магнію, так само, як і активна форма вітаміна С, розчиняється у воді, що ускладнює її проникнення в глибокі шари епідермісу. Аскорбілфосфат магнію проявляє слабкішу антиоксидантну дію, ніж чистий вітамін С у такій самій концентрації, тому в продуктах слід застосовувати високі концентрації MAP – не менше 15%. MAP рекомендується для жінок під час вагітності і в період годування грудьми, і для осіб, шкіра яких має слабку переносимість подразників. 

Вивільнення аскорбінової кислоти з цієї форми в епідерміс включає гідроліз під дією ферменту фосфатази. Має освітлюючу і антиоксидантну дію в концентраціях вище 10%. У порівнянні з L-аскорбіновою кислотою вона стабільна у водних розчинах і більш стійка до окислення. Вітамін С у формі магнієвої солі аскорбілфосфата є цінним інгредієнтом, що підтримує дію антиоксидантних рослинних екстрактів у складі масок, лосьйонів для тіла і антивікових кремів. Стабільна при рН 7,0 - 8,5.

Переваги:

 

  • Дуже м'яка дія похідної на шкіру,

 

 

  • Корисна дія в більш високому діапазоні pH,

 

 

  • Запобігає меланогенез - ефективно освітлює пігментацію.

 

Недоліки:

 

  • Дуже слабке проникнення в глиб шкіри – розчинність у воді,

 

 

  • Утворення невеликих доз L-аскорбінової кислоти – слабка антиоксидантна дія.

 

MAP містять у своєму складі - The Ordinary - Magnesium Ascorbyl Phosphate 10% і Timeless - Skin Care - Hyaluronic Acid + Vitamin C Serum.


5. Аскорбілфосфат натрію - INCI: Sodium Ascorbyl Phospate (SAP)

Аскорбілфосфат натрія має аналогічні властивості, як і MAP, однак також виявляє сильні антибактеріальні властивості, тому він призначений для шкіри, схильної до акне. Він також призначений для вагітних жінок та у період годування груддю.

Володіє додатковим антибактеріальним ефектом. Використовується в засобах проти вугрів.
Антиоксидантні властивості вітаміну С в косметиці свідчать про протидію прогорканню шкірного салу поблизу сальних залоз. При акне, що супроводжуються гіперкератозом епідермісу, звужуються пори і це викликає накопичення сальних мас, що привертає до посилення бактеріальної інфекції. Вітамін С в цій формі запобігає утворенню комедонов, запобігаючи окисленню жирових компонентів шкірного салу. Тому косметичні засоби з цією формою вітаміну С рекомендуються людям з проблемною шкірою.

Переваги:

 

  • Найбільш лагідна, водна похідна L-аскорбінової кислоти,

 

 

  • Сильні антибактеріальні властивості,

 

 

  • Корисна дія в більш високому діапазоні pH,

 

 

  • Добре працює при вугровому висипі і надмірній секреції шкірного сала.

 

Недоліки:

 

  • Дуже слабке проникнення в глибокі шари шкіри.

 


6. Аскорбіл тетраізопальмітат - INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate

Аскорбіл тетраізопальмітат серед усіх похідних вітаміна С має найбільш ефективну дію, а також кращу засвоюваність і толерантність шкірою. Виступає у вигляді ефірної олії, завдяки чому виявляє добру спорідненість до ліпідного шару шкіри. На жаль, також є найдорожчою формою активної L-аскорбінової кислоти. Враховуючи гальмування процесу меланогенезу, відповідального за утворення пігментних плям шкіри, дуже добре справляється з видаленням плям. Крім того, ця похідна підходить для осіб з ніжною шкірою.

Це стабільна формула вітаміну С. Зустрічається у вигляді жовтої олії, проникає в глибокі шари епідермісу. Особливо ефективна в емульсіях в концентрації 1-3%. Це цінна, ефективна і одна з найдорожчих форм вітаміну С, використовуваних в косметиці. Не вимагає використання високих концентрацій, тому особливо часто зустрічається в емульсіях, кремах і антивікових масках. Надзвичайно добре і ефективно захищає шкіру, затримуючи появу ознак старіння.

Переваги:

 

  • Найбільш ефективна форма L-аскорбінової кислоти,

 

 

  • Висока ефективність та результативність дії при дуже низькій концентрації 1-3% - це пов'язано з високим ступенем проникнення в глибокі шари шкіри,

 

 

  • Висока стабільність в формулах косметичних засобів – форма олії,

 

 

  • Має більш тривалу антиоксидантну дію, ніж чиста форма L-аскорбінової кислоти,

 

 

  • Корисна дія в більш високому діапазоні pH,

 

 

  • Може використовуватися замість або разом з L-аскорбіновою кислотою.

 

Недоліки:

 

  • Найдорожча похідна L-аскорбінової кислоти,

 

 

  • Повільніша антиоксидантна дія у порівнянні з L-аскорбіновою кислотою.

 

Найбільш ефективна форма вітаміну С міститься в:

 

 

 

 

 

7. 3-0-етил аскорбінова кислота - INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic Acid 

3-О-етил аскорбінова кислота є найновішою похідною L-аскорбінової кислоти Так само, як і аскорбіл тетраізопальмітат, характеризується високою стабільністю. Виявляє стійкість до дії світла і температури, а також добре проникає в глиб шкіри. Крім того, пригнічує ріст бактерій і зменшує запалення. Ця похідна розчиняється як у жирі, так і в воді, завдяки чому її з легкістю можна додавати до складу всіх косметичних речовин. Похідна підходить для чутливої шкіри.

Ця форма надає більш ефективний вплив на шкіру в порівнянні з вищезгаданими похідними вітаміну С, є більш стабільною і набагато більш засвоюваною. Не викликає роздратування шкіри навіть при високих 20% концентраціях в косметиці, призначеної для повсякденного використання. Як кислота, вона також добре переноситься людьми з чутливою шкірою. Захищає від фотостаріння, вільних радикалів і підтримує захист від сонця. Підтримує боротьбу з пігментацією і постакне. Дослідження підтвердили, що працює набагато ефективніше в зменшенні піментаціі, ніж арбутин або інші водорозчинні похідні вітаміну С (Ascorbyl Glucoside, Magnesium або Sodium Ascorbyl Phosphate). Крім того, було доведено, що 3-0-етил аскорбінова кислота забезпечує ефективний захист від синього світла. Ця форма найбільш ефективна при рН 3,0-5,0.

Переваги:

 

  • Висока стабільність в різних умовах – зокрема, стійкість до впливу світла і температури,

 

 

  • Зменшує запалення і розвиток бактерій – антибактеріальні властивості,

 

 

  • Єдина похідна, яка є аміфіфільною молекулою (може розчинятися як у воді, так і в жирах),

 

 

  • Висока ступінь проникнення в глибокі шари шкіри.

 

Недоліки:

 

  • Більш повільна дія в порівнянні з чистою формою вітаміну C.

 

Ця похідна вітаміну С міститься в:

 

 

 

 

 

 

Як застосовувати вітамін C? Які поєднання L-аскорбінової кислоти корисні, а яких краще уникати?

Косметичні засоби з низькою концентрацією вітаміна C можна використовувати як вранці, так і ввечері. Препарати з більш високою концентрацією слід використовувати тільки ввечері, оскільки вони можуть подразнювати шкіру. Під час лікування цим вітаміном не слід забувати про застосування сонцезахисних засобів, тому що завдяки більшій дозі вітаміна C шкіра стає більш чутлива до сонячного випромінювання.

У формулах косметичних засобів бажаним є поєднання вітаміна С з ресвератролом (поліфенол, що належить до флавоноїдів), який запобігає окисленню L-аскорбінової кислоти. Крім того, їх сумісна антиоксидантна дія є набагато ефективнішою, ніж окреме застосування. Сприятливу дію має також поєднання вітаміна C і рутина (флавоноїд рослинного походження). Цей флавоноїд також має антиоксидантні властивості, що сприятливо впливають на боротьбу з вільними радикалами, які пошкоджують стінки кровоносних судин, прискорюючи процес старіння шкіри. Рутин також уповільнює окислення вітаміна C, подовжуючи його дію.

Поєднання вітаміна С з ніацинамідом (вітаміном В3) є спірним і не рекомендується з-за зміни pH, в якому ці сполуки діють найбільш ефективно. Також існує ризик, що ці дві речовини можуть нейтралізувати одна одну, і навіть завдяки утворенню комплексу між вітаміном В3 і С призвести до утворення шкідливого перекису водню. Ці застереження стосуються тільки чистої, нестабільної форми вітаміну С – L-аскорбінової кислоти, а не його похідних, більш стабільних при високих значеннях pH. Крім того, поєднання ніацинаміду і вітаміну C призводить до утворення нікотинової кислоти, хоча це є проблемою тільки в тому випадку, коли ці сполуки взаємодіють в середовищі з дуже високою температурою і протягом тривалого часу. Однак виробники уникають цього поєднання, оскільки нікотинова кислота може викликати почервоніння шкіри, припливи жару і поколювання на частині обличчя, на яку був нанесений препарат, що не рекомендується в першу чергу для чутливої та ніжної шкіри. Не слід плутати ці симптоми з подразненням внаслідок кислої реакції косметичних засобів. Утворення нікотинової кислоти в домашніх умовах незначне, але для того, щоб звести до мінімуму ризик цього поєднання, продукт слід зберігати при низьких температурах, або застосовувати косметичні засоби з цими вітамінами один після іншого. Слід також додати, що чистий нестабільний вітамін C рідко застосовується в косметиці, тому що його місце зайняла ліпосомна форма.

Загалом, вітамін C, завдяки своїм корисним властивостям користується надзвичайною популярністю серед речовин, які додаються до косметичних продуктів. Найбільш ефективним похідним вітаміну C з описаних вище є аскорбіл тетраізопальмітат – незважаючи на більш високу ціну, він відрізняється багатьма перевагами, що вирізняють його серед інших похідних (наприклад, висока стабільність, антибактеріальні властивості, а також більш ефективне проникнення в глибокі шари шкіри). Однак, враховуючи існування різних форм вітаміна С, кожен з користувачів знайде найбільш відповідну для себе форму.

Потрібна допомога у виборі косметичних засобів? Заповни анкету для підбору індивідуального догляду і наш косметолог з тобою зв'яжеться.


Всі засоби з вітаміном С знайдеш тут.

Показати більше статей Лютий 2020
Цей сайт використовує cookies для надання послуг відповідно до Політики конфіденційності і використання файлів cookies . Ви можете вказати умови зберігання та доступу до cookies у вашому браузері.
Close
pixel