Вітамін C в косметичних засобах для догляду за шкірою

2018-06-26
Вітамін C в косметичних засобах для догляду за шкірою

Вітамін C в косметичних засобах для догляду за шкірою

Вітамін C (L(+)-аскорбінова кислота) як у косметичній хімії, так і в косметології, завдяки своїм сильним антиоксидантним властивостям вважається вітаміном молодості. Разом з жиророзчинним вітаміном Е (токоферолом) створює комплекс, що запобігає процесам неконтрольованого окислення в клітинах.

L-аскорбінова кислота не виробляється організмом людини, тому її слід вживати з їжею. Найбільша кількість вітаміну С міститься в продуктах рослинного походження, таких як ацерола, чорна смородина або шипшина.

Незважаючи на те, що велику кількість вітаміну C ми споживаємо разом з їжею, збільшення вмісту цього вітаміну в шкірі відбувається досить повільно. Більше того, ця кількість зменшується під впливом вільних радикалів, що містяться в навколишньому середовищі. Щоб протидіяти цьому процесу, слід застосовувати L-аскорбінову кислоту місцево, найкраще у вигляді косметичного препарату.

Вітамін С є однією з речовин, що найчастіше додаються до складу ксметичних засобів завдяки його корисним властивостям:

  • ущільнює кровоносні судини, впливає на синтез колагену типу i І III. Колаген І і ІІІ -
  • основні компоненти дерми і речовина, яка ущільнює пластини кровоносних судин.
  • має протизапальні властивості – вони виникають завдяки зниженню активності транскрипційного ядерного чинника NFk-B, що відповідає за виробництво прозапальних цитокінів, зокрема інтерлейкіну 10 (IL-10). Інтерлейкін 10 (IL-10), як один з багатьох прозапальних цитокінів, відповідає за підтримання місцевого запалення, через що шкіра потребує більше часу на відновлення.
  • має відбілюючий ефект - виявляє здатність інгібувати фермент тирозинази, який бере участь в утворенні меланіну – пігменту шкіри. Це послаблює утворення барвника і зменшує вже існуючу його кількість, що призводить до освітлення шкіри, а при тривалому застосуванні вирівнює її колір.
  • покращує захист від УФ-променів - зменшує еритему, викликану УФ-променями, завдяки чому є ідеальним доповненням до сонячних фільтрів.

Ефективність дії вітаміну C залежить від його концентрації в даному препараті. Його пропонована концентрація в косметичних засобах має становити близько 15% - така кількість сприятливо впливає на шкіру, не викликаючи подразнення Для збільшення концентрації вітаміну C до рецепта косметичного засобу часто додається силіконовий комплекс, який підвищує стабільність і довговічність продукту. Інший спосіб збільшення концентрації вітаміну C - додавання чистого вітаміну С у вигляді порошку з носієм - пептидами, щоб протидіяти швидкому його розкладанню. Враховуючи розчинність у воді чистого вітаміну С, що перешкоджає проникненню ліпідних шарів епідермісу, його додатково подрібнюють, піддаваючи мікронізації для збереження в ліпосомах. Важливим аспектом ефективності L-аскорбінової кислоти є також pH продукту, що впливає на всмоктування шкірою. Проникнення сполуки, що міститься в препаратах для місцевого застосування, у товстий роговий шар можливе тільки тоді, коли його pH має значення менше 3,5. Препарати з таким низьким рівнем pH, як правило, виявляють подразнюючу дію на шкіру.

1. L-аскорбінова кислота і її похідні - переваги і недоліки

L-аскорбінова кислота (INCI: Ascorbic Acid)

Активна форма вітаміну C, що проявляє високу нестабільність. Це має дуже несприятливі наслідки, що полягають у розпаді речовин під впливом зовнішніх чинників (температура, кисень, світло, невідповідний pH), що призводить до виникнення втрат вітаміном C своїх цінних властивостей. На втрату стабільності і властивостей також впливає вміст іонів важких металів, в основному міді та заліза, тому косметичні компанії в своїх продуктах замість L-аскорбінової кислоти використовують її похідні. У формулах косметичних засобів використовується L-аскорбінова кислота в ліпосомній формі (див. абзац вище). Чиста форма вітаміну C рекомендується для жирної шкіри з надмірним виділенням шкірного сала.

Переваги:

  • Висока ефективність
  • Швидкий ефект освітлення і поліпшення кольору шкіри

Недоліки:

  • Низька стабільність при розчиненні у воді
  • Виклик численних подразнень у осіб із чутливою шкірою – низький pH і кислотний характер
  • Необхідність додавання до косметичних спиртів і гліколів – перехідних для L-аскорбінової кислоти
  • Потребується низький pH кислоти (нижче 3,5) – це гарантія проникнення L-аскорбінової кислоти через роговий шар епідермісу.

Чиста форма вітаміну С міститься в наступних продуктах:

The Ordinary Serum з 30% вітаміном C: https://cosibella.com.ua/product-ukr-856-The-Ordinary-Vitamin-C-Suspension-30-in-Silicone

The Ordinary Serum з 23% вітаміном C i 2% гіалуроновою кислотою: https://cosibella.com.ua/product-ukr-743-The-Ordinary-Vitamin-C-Suspension-23-HA

ELIZAVECCA Vitamin C 100% Powder + Vita-multi Whitening Source Serum: https://cosibella.com.ua/product-ukr-1032-ELIZAVECCA-Vitamin-C-100-Powder-Vita-multi-Whitening-Source-Serum


Більшою стабільністю відрізняються похідні вітаміну С, до яких можна віднести аскорбіл пальмітат, аскорбіл глюкозид, аскорбілфосфат магнія і натрія, аскорбіл тетраізопальмітат, а також 3-0-етил аскорбінову кислоту.


2. Аскорбіл пальмітат (INCI: Ascorbyl Palmitate)

Аскорбіл пальмітат має обмежені властивості проникнення в епідерміс. У порівнянні з чистою формою вітаміну C, виявляє значно більшу стабільність, завдяки розчинності у жирах. В більш глибоких шарах шкіри аскорбінова кислота вивільняється дуже повільно, що призводить до меншої активності вітаміну C. Прискорює загоєння ран, спричинених інтенсивним контактом з сонцем, тому найчастіше використовується в косметиці після засмаги. Аскорбіл пальмітат також рекомендується для осіб з чутливою шкірою.

Переваги:

  • Краща стабільність в порівнянні з чистою формою вітаміну С – розчинний у жирах
  • Вільний темп вивільнення аскорбінової кислоти – більш м'яка дія, ніж у чистої форми вітаміну C
  • Стабільний у нейтральних pH

Недоліки:

  • Обмежене проникнення в епідерміс
  • Мало засвоюється шкірою


3. Аскорбіл глюкозид (INCI: Ascorbyl Glucoside)

Аскорбіл глюкозид під впливом ферментів повільно випускає аскорбінову кислоту, завдяки чому вітамін С може проникати в більш глибокі шари шкіри. Ця похідна речовина діє як в глибоких шарах епідермісу, так і в дермі. Так само, як і L-аскорбінова кислота розчиняється у воді, вміст глюкози, який виникає з цієї похідної, призводить до того, що він довше зберігає свій потенціал біологічної активності в шкірі. Також ця похідна рекомендована для чутливої шкіри.

Переваги:

  • М'якша дія, ніж у випадку вітаміна C
  • Більш висока стабільність у порівнянні з чистою формою вітаміна C
  • Сприятливий вплив на шкіру в більш широкому діапазоні pH
  • Можливість проникнення в більш глибокі шари шкіри

Недоліки:

  • Можливість подразнення шкіри

Аскорбіл глюкозид міститься в препараті The Ordinary Serum з 12% вітаміном C: https://cosibella.com.ua/product-ukr-835-The-Ordinary-Ascorbyl-Glucoside-Solution-12


4. Аскорбілфосфат магнію (INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP))

Аскорбілфосфат магнію, так само, як і активна форма вітаміна С, розчиняється у воді, що ускладнює її проникнення в глибокі шари епідермісу. Аскорбілфосфат магнію проявляє слабкішу антиоксидантну дію, ніж чистий вітамін С у такій самій концентрації, тому в продуктах слід застосовувати високі концентрації MAP – не менше 15%. MAP рекомендується для жінок під час вагітності і в період годування грудьми, і для осіб, шкіра яких має слабку переносимість подразників.

Переваги:

  • Дуже м'яка похідна для шкіри
  • Корисна дія в більш високому діапазоні pH

Недоліки:

  • Дуже слабке проникнення в глиб шкіри – розчинність у воді
  • Утворення невеликих доз L-аскорбінової кислоти – слабка антиоксидантна дія

MAP містить The Ordinary Krem з 10 % вітаміном C: https://cosibella.com.ua/product-ukr-765-The-Ordinary-Magnesium-Ascorbyl-Phosphate-10

5. Аскорбілфосфат натрія (INCI: Sodium Ascorbyl Phospate (SAP))

Аскорбілфосфат натрія має аналогічні властивості, як і MAP, однак також виявляє сильні антибактеріальні властивості, тому він призначений для шкіри, схильної до акне. Він також призначений для вагітних жінок та у період годування груддю.

Переваги:

  • Лагідна, водна похідна L-аскорбінової кислоти
  • Сильні антибактеріальні властивості
  • Корисна дія в більш високому діапазоні pH

Недоліки:

  • Дуже слабке проникнення в глибокі шари шкіри


6. Аскорбіл тетраізопальмітат

Аскорбіл тетраізопальмітат серед усіх похідних вітаміна С має найбільш ефективну дію, а також кращу засвоюваність і толерантність шкірою. Виступає у вигляді ефірної олії, завдяки чому виявляє добру спорідненість до ліпідного шару шкіри. На жаль, також є найдорожчою формою активної L-аскорбінової кислоти. Враховуючи гальмування процесу меланогенезу, відповідального за утворення пігментних плям шкіри, дуже добре справляється з видаленням плям. Крім того, ця похідна підходить для осіб з ніжною шкірою.

Переваги:

  • Найбільш ефективна форма L-аскорбінової кислоти
  • Висока ефективність та результативність дії при дуже низькій концентрації 1-3% - це пов'язано з високим ступенем проникнення в глибокі шари шкіри
  • Висока стабільність в формулах косметичних засобів – форма масла
  • Має більш тривалу антиоксидантну дію, ніж чиста форма L-аскорбінової кислоти
  • Корисна дія в більш високому діапазоні pH
  • Може використовуватися замість або разом з L-аскорбіновою кислотою

Недоліки:

  • Найдорожча похідна L-аскорбінової кислоти
  • Повільніша антиоксидантна дія у порівнянні з L-аскорбіновою кислотою

Найбільш ефективна форма вітаміна С міститься в продукті The Ordinary Olejek з вітамінами C i F: https://cosibella.com.ua/product-ukr-773-The-Ordinary-Ascorbyl-Tetraisopalmitate-Solution-20-in-Vitamin-F


7. 3-О-етил аскорбінова кислота (INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic Acid)

3-О-етил аскорбінова кислота є найновішою похідною L-аскорбінової кислоти Так само, як і аскорбіл тетраізопальмітат, характеризується високою стабільністю. Виявляє стійкість до дії світла і температури, а також добре проникає в глиб шкіри. Крім того, пригнічує ріст бактерій і зменшує запалення. Ця похідна розчиняється як у жирі, так і в воді, завдяки чому її з легкістю можна додавати до складу всіх косметичних речовин. Похідна підходить для чутливої шкіри.

Переваги:

  • Висока стабільність в різних умовах – зокрема, стійкість до впливу світла і температури
  • Зменшує запалення і розвиток бактерій – антибактеріальні властивості
  • Як єдина похідна, є аміфіфільною молекулою (може розчинятися як у воді, так і в жирах)
  • Висока ступінь проникнення в глибокі шари шкіри

Недоліки:

  • Більш повільна дія в порівнянні з чистою формою вітаміну C

Ця похідна вітаміна C міститься в Hylamide Serum з вітаміном C: https://cosibella.com.ua/product-ukr-824-Hylamide-Booster-C25

Як застосовувати вітамін C? Які поєднання L-аскорбінової кислоти корисні, а яких краще уникати?

Косметичні засоби з низькою концентрацією вітаміна C можна використовувати як вранці, так і ввечері. Препарати з більш високою концентрацією слід використовувати тільки ввечері, оскільки вони можуть подразнювати шкіру. Під час лікування цим вітаміном не слід забувати про застосування сонцезахисних засобів, тому що завдяки більшій дозі вітаміна C шкіра стає більш чутлива до сонячного випромінювання.

У формулах косметичних засобів бажаним є поєднання вітаміна С з ресвератролом (поліфенол, що належить до флавоноїдів), який запобігає окисленню L-аскорбінової кислоти. Крім того, їх сумісна антиоксидантна дія є набагато ефективнішою, ніж окреме застосування. Сприятливу дію має також поєднання вітаміна C і рутина (флавоноїд рослинного походження). Цей флавоноїд також має антиоксидантні властивості, що сприятливо впливають на боротьбу з вільними радикалами, які пошкоджують стінки кровоносних судин, прискорюючи процес старіння шкіри. Рутин також уповільнює окислення вітаміна C, подовжуючи його дію.

Поєднання вітаміна С з ніацинамідом (вітаміном В3) є спірним і не рекомендується з-за зміни pH, в якому ці сполуки діють найбільш ефективно. Також існує ризик, що ці дві речовини можуть нейтралізувати одна одну, і навіть завдяки утворенню комплексу між вітаміном В3 і С призвести до утворення шкідливого перекису водню. Ці застереження стосуються тільки чистої, нестабільної форми вітаміну С – L-аскорбінової кислоти, а не його похідних, більш стабільних при високих значеннях pH. Крім того, поєднання ніацинаміду і вітаміну C призводить до утворення нікотинової кислоти, хоча це є проблемою тільки в тому випадку, коли ці сполуки взаємодіють в середовищі з дуже високою температурою і протягом тривалого часу. Однак виробники уникають цього поєднання, оскільки нікотинова кислота може викликати почервоніння шкіри, припливи жару і поколювання на частині обличчя, на яку був нанесений препарат, що не рекомендується в першу чергу для чутливої та ніжної шкіри. Не слід плутати ці симптоми з подразненням внаслідок кислої реакції косметичних засобів. Утворення нікотинової кислоти в домашніх умовах незначне, але для того, щоб звести до мінімуму ризик цього поєднання, продукт слід зберігати при низьких температурах, або застосовувати косметичні засоби з цими вітамінами один після іншого. Слід також додати, що чистий нестабільний вітамін C рідко застосовується в косметиці, тому що його місце зайняла ліпосомна форма.

Загалом, вітамін C, завдяки своїм корисним властивостям користується надзвичайною популярністю серед речовин, які додаються до косметичних продуктів. Найбільш ефективним похідним вітаміну C з описаних вище є аскорбіл тетраізопальмітат – незважаючи на більш високу ціну, він відрізняється багатьма перевагами, що вирізняють його серед інших похідних (наприклад, висока стабільність, антибактеріальні властивості, а також більш ефективне проникнення в глибокі шари шкіри). Однак, враховуючи існування різних форм вітаміна С, кожен з користувачів знайде найбільш відповідну для себе форму.

pixel