Познайомимося? Доставка з любов'ю Еко-упаковка Блог

Кислоти AHA і BHA в косметиці

2018-09-18
Кислоти AHA і BHA в косметиці



Кислоти AHA і BHA в косметиці – для відлущування мертвого епідермісу


Чому відлущування мертвого епідермісу є важливим елементом догляду шкіри обличчя?

Сіра, позбавлена блиску шкіра не виглядає привабливо, тому, щоб повернути шкірі здоровий, природний блиск, її потрібно регулярно відшаровувати. За землистий колір шкіри відповідає товстий шар мертвих клітин, що залягає на поверхні епідермісу. Сама шкіра відновлює епідерміс, в середньому, кожні 28 днів, проте іноді з різних причин (наприклад, хвороби або впливу навколишнього середовища) природний процес видалення омертвілої шкіри порушується. У такій ситуації новий епідерміс приховується під шаром старого, через що створюється враження, що шкіра не регенерує.

Сяюча, світла, пружна і еластична шкіра є ключем не тільки до поліпшення самопочуття, але також до правильного функціонування, здоров'я і краси нашої шкіри.

Ексфоліація за допомогою кислот - пілінг має значення

Ексфоліація (хімічний пілінг) полягає в контрольованому руйнуванні рогового шару епідермісу за допомогою хімічних або біологічних речовин. Ці препарати вступають у реакцію з поверхневими шарами шкіри, викликаючи лущення. Цей метод краще інших процедур завдяки різноспрямованій дії. Нанесена на шкіру кислота проявляє активність не тільки на її поверхні, але й проникає в глиб шкіри, де стимулює інші процеси.

Ефект пілінгу кислотами залежить від:

  • концентрації речовин – чим вища концентрація, тим сильніша дія кислоти
  • типу використовуваного препарату
  • часу нанесення
  • рівня pH

В залежності від обраної кислоти та її концентрації в шкірі активізуються різні процеси, завдяки чому можна отримати різні ефекти:

  • відчуття розгладження шкіри
  • регенерація шкіри
  • відлущування мертвих клітин епідермісу
  • більш ефективне проникнення активних речовин в глиб шкіри
  • зменшення зморшок
  • стимулювання синтезу еластину і колагену – омолоджуючий ефект
  • згладжування шрамів від вугрової висипки
  • регулювання секреції шкірного сала
  • освітлення пігментних плям, наслідків запальних процесів

До кислот, які використовуються для пілінгу, відносяться: жирні АНА, дикарбоксильні, а також ВНА.


Кислоти AHA (альфа-гідроксикислоти)

Альфа-гідроксикислоти називаються ще фруктовими кислотами завдяки способу їх вироблення. Ці сполуки легко розчиняються у воді, тому не мають здатності проникати через шар шкірного сала і в глибокі шари шкіри, а також очищати пори.

Щоб вони могли надавати ефективну дію, необхідно застосовувати pH в межах 3 - 4,5. Із збільшенням pH ці кислоти мають в основному зволожуючий ефект.

Завдяки своїм характеристикам, ці речовини призначені для сухої, пошкодженої засмагою або ороговілої шкіри, а також для шкіри з прищами.


Молочна кислота (INCI: Lactic Acid)

Завдяки своїм універсальним властивостям використовується в косметиці двома способами:

концентрація 1-10% має зволожуючі властивості

концентрація 30-50% має властивості, що зменшують поверхневі лінії та зморшки

Молочна кислота розпадається на два види – оптична форма D і L. У косметиці використовується оптична форма L, так як тільки вона проявляє біологічну активність. Її отримують в процесі природного бродіння цукру і молочних бактерій. Молочна кислота також є одним з основних компонентів NMF (натуральний зволожуючий фактор), тому впливає в першу чергу на адекватну гідратацію і зволоження шкіри, тим самим зберігаючи необхідний рівень вологи в епідермісі.

Призначена для нормальної, проблемної, сухої, посірілої шкіри.

Застосування і властивості молочної кислоти в косметиці:

  • регулятор pH – ефективне відновлення природного pH шкіри
  • сильна дія проти зморшок – розгладжування поверхневих ліній та зморшок (препарати проти зморшок)
  • освітлення змін на шкірі (препарати для відбілювання)
  • стимуляція шкіри до вироблення керамідів – зміцнення і поліпшення захисного бар'єру епідермісу
  • правильне зволоження шкіри – виробництво глікозаміногліканів

Молочна кислота міститься, зокрема, у наступних продуктах:

The Ordinary – Lactic Acid 5% + HA – Пілінг за допомогою молочної кислоти і гіалуронової кислоти: https://cosibella.com.ua/product-ukr-764-The-Ordinary-Lactic-Acid-5-HA-Пілінг-з-молочною-і-гіалуроновою-кислотою.html

The Ordinary – Lactic Acid 10% + HA – Пілінг за допомогою молочної кислоти і гіалуронової кислоти: https://cosibella.com.ua/product-ukr-769-The-Ordinary-Lactic-Acid-10-HA-Пілінг-з-молочною-і-гіалуроновою-кислотою.html



Мигдальна кислота (INCI: Mandelic Acid)

Ця кислота видобувається з гіркого мигдалю. Її відмітною особливістю є повільність у дії, тому вона надійна і легка у застосуванні. Мигдальна кислота завдяки своїй м'якій дії може використовуватися протягом цілого року.

Призначена для чутливої шкіри, шкіри з акне, ороговілої шкіри.

Застосування і властивості мигдальної кислоти в косметиці:

  • вирівнювання природного бар'єру шкіри
  • очищення шкіри
  • антибактеріальні властивості (препарати для лікування акне)
  • зниження секреції шкірного сала
  • освітлення пігментних плям і рубців на шкірі (косметика для відбілювання)
  • розгладження дрібних зморшок (препарати проти зморшок)
Мигдальна кислота міститься в:

The Ordinary - Mandelic Acid 10% + НА:


Дикарбоксилові кислоти – азелаїнова кислота

Азелаїнова кислота (INCI: Azelaic Acid)

Азелаїнова кислота видобувається із зерен злаків, таких як жито, ячмінь чи пшениця. Вона відноситься до найбільш ефективних речовин, що відбілюють шкіру. Це речовина ефективна як при вугрях, так і при акне.

Призначена для проблемної шкіри, судинної шкіри, шкіри з вуграми.

Застосування і властивості азелаїнової кислоти:

  • бактерицидна дія (косметика для лікування акне)
  • лікування вугрів
  • освітлення пігментних плям від вугрової висипки (препарати для відбілювання)
  • розгладжує і матує шкіру

Азелаїнова кислота міститься в:

The Ordinary - Azelaic Acid Suspension 10% - Азелаїнова кислота:



Кислоти BHA (бета-гідроксильні кислоти)

Саліцилова кислота (INCI: Salicylic Acid)

Саліцилова кислота розчиняється в жирах, тому добре проникає в глиб шкіри. Завдяки цьому вона має здатність очищати пори і проникати в глибші шари волосяних фолікулів, що сприяє зменшенню кількості прищів. У природі міститься в корі верби. Ефект саліцилової кислоти дуже схожий на ефект жирних АНА, але трохи м'якіший. Серед усіх кислот проявляє кращі антибактеріальні властивості. Однак для того, щоб вона могла виявляти свої корисні властивості, необхідний оптимальний pH 3-4.

Призначений для нормальної, проблемної, забрудненої шкіри.

Застосування і властивості саліцилової кислоти:

  • відлущуючі властивості - розблокування гирл сальних залоз і видалення рогового шару епідермісу
  • антибактеріальні властивості – запобігає вицвітанню шкіри (препарати для лікування акне)
  • прискорення процесу загоєння прищів
  • освітлення шрамів від вугрової висипки і пігментації (косметика для відбілювання)
  • поліпшення еластичності шкіри

Саліцилова кислота міститься в косметичних засобах:

The Ordinary – Salicylic Acid 2% Solution – 2% Саліцилова кислота: https://cosibella.com.ua/product-ukr-886-The-Ordinary-Salicylic-Acid-2-Solution-2-Саліцилова-кислота-30-ml.html

Альфа-ліпоєва кислота (INCI: Thioctic Acid)

Альфа-ліпоєва кислота є сильним антиоксидантом, в 100 разів сильніше вітаміну С. Підсилює дію вітамінів C та E, а також підвищує рівень коензиму Q, який природньо виробляється в шкірі. Вона дуже легко і швидко засвоюється організмом. Чудово біосумісна зі шкірою. Розчиняється як в жирах, так і у воді. Альфа-ліпоєва кислота викликає подразнення шкіри рідше, ніж АНА-кислоти.

Призначена для зрілої, втомленої і проблемної шкіри.

Застосування і властивості альфа-ліпоєвої кислоти:

  • підвищення пружності шкіри – стимулює ріст фібробластів
  • антиоксидантна дія – нейтралізує вільні радикали
  • поліпшення кольору шкіри – освітлення пігментних плям
  • протизапальна дія
  • омолоджуюча дія
  • підвищення засвоюваності вітаміну А – поліпшення синтезу колагену

Найсильніший антиоксидант можна знайти в:

The Ordinary – Alpha Lipoic Acid 5% - Антиоксидантна сиворотка: https://cosibella.com.ua/product-ukr-778-The-Ordinary-Alpha-Lipoic-Acid-5-Сироватка-з-5-альфа-ліпоєвої-кислотою.html

Протипоказання до застосування лікування кислотами:

  • герпес
  • псоріаз
  • шкіра, схильна до алергії
  • вагітність, годування груддю
  • запальні процеси шкіри
  • порізи, подряпини
  • новоутворення
  • засмага
  • екземи

Захист від сонця під час лікування кислотами

Слід звернути особливу увагу під час виконання хімічних пілінгів. Завдяки фоточутливим властивостям кислот (підвищення чутливості шкіри до сонячних променів), процедури не повинні виконуватися влітку, коли шкіра частіше піддається впливу сильного сонця. Під час процесу злущування відкривається новий епідерміс, який чутливий до сонячних опіків, а також появи плям. Догляд за шкірою за допомогою кислот кожної пори року повинен доповнюватися високими сонцезахисними фільтрами.

Застосування кислот вдома і в салоні краси – концентрація має значення

Використання кислот на обличчі вимагає від користувача знань про конкретну речовину, тому що неправильне використання може викликати печіння, почервоніння шкіри і навіть опік. Для домашнього догляду слід використовувати кислоти з низькою концентрацією (до 15%), оскільки вони дозволяють одержувати задовільні результати без особливого ризику для власної шкіри. Процедури з використанням концентрованих кислот (30-50%) повинні виконуватися тільки під наглядом фахівців – дерматолога, косметолога, які володіють спеціальними знаннями і мають відповідне обладнання для виконання таких процедур, щоб шкіра якнайменше постраждала від можливих побічних ефектів процедури.

Використання кислот на обличчі вимагає від користувача знань про конкретну речовину, тому що неправильне використання може викликати печіння, почервоніння шкіри і навіть опік. Для домашнього догляду слід використовувати кислоти з низькою концентрацією (до 15%), оскільки вони дозволяють одержувати задовільні результати без особливого ризику для власної шкіри. Процедури з використанням концентрованих кислот (30-50%) повинні виконуватися тільки під наглядом фахівців – дерматолога, косметолога, які володіють спеціальними знаннями і мають відповідне обладнання для виконання таких процедур, щоб шкіра якнайменше постраждала від можливих побічних ефектів процедури.

Загалом, кислотні пілінги дуже популярні в лікуванні різних дерматозів. Крім свого основного ефекту – лущення, вони також борються з іншими проблемами шкіри. При регулярному застосуванні вони можуть принести вражаючі результати, проте слід пам'ятати, що невід'ємним елементом лікування кислотами повинен бути відповідний догляд за шкірою після процедури за допомогою зволоження і застосування сонцезахисних фільтрів.

pixel